Laserbehandlingar

Hårborttagning med IPL

IPL = Intensivt Pulsat Ljus är ett ofarligt ljus som förstör hårsäckarna. Det krävs ca 4-6 behandlingar med 1-3 månaders mellanrum eller när håren kommer tillbaka. Antalet behandlingar som krävs är individuellt. Ca 80 % av behåringen försvinner helt och resterande blir tunnare, ljusare och växer långsammare.


Behandlingen fungerar inte på:

  • Vitt eller rött hår.
  • Mörkt pigment gör att behandlingen fungerar sämre, hud typ V o VI dvs brunsvart hud vilket gör att det oftast krävs fler behandlingar då man får gå försiktigt fram för att undvika biverkningar i form av minskad eller ökad pigmentering.
  • När man är solbrun då man kan få biverkningar i form av pigmentförändringar. Därför är behandlingen utmärkt att göra vintertid eller minst 4 v efter solexponering
  • Man ska även undvika solarium och brun utan sol innan behandlingen.


Behandlingen känns ungefär som ett varmt gummiband mot huden vilket kan låta avskräckande men alla klarar av behandlingen.

Alvedon eller Panodil går bra att ta ca 1 h innan behandlingen om man tycker att gör ont. Det går även bra att sätta på lokalbedövningskräm i form av Emla eller Tapin kräm under plast 1 h innan behandlingen.

 

Lite om hår

Håret växer i cykler och i vissa perioder har man hårstrån som är sovande, och dessa perioder varierar beroende på var på kroppen håret är. I ansiktet ex mustaschområdet där det bara är sovande ett par veckor medan på ryggen eller på ett ben kan håret vara sovande flera månader.


Hårväxten beror på genetiska faktorer, ålder, vikt, hormoner, medicinering och ämnesomsättning samt sjukdomar.


För att få bästa effekt ska håret vara i tillväxtfas och det är av den anledningen man behöver upprepa behandlingen i flera gånger till dess att samtliga hår har kunnat behandlas.

IMG_9019